Toerisme:

Tijdsverschil:
In Bulgarije is het één uur later dan in Nederland.
Geldzaken:
In Bulgarije betaalt u met de Bulgaarse Leva (BGN). Eén leva is ongeveer 0,51 Euro. De Leva is verdeeld in 100 stotinki. U kunt Levas wisselen bij banken en wisselkantoren, en bij het merendeel van de pinautomaten kunt u met uw Nederlandse pas pinnen.
De banken in Bulgarije zijn open op werkdagen, van 9.00 tot 16.00 uur.
Voltage:
Het voltage in Bulgarije is hetzelfde als in Nederland. U heeft geen andere stekker nodig.
Drinkwater
Het kraanwater in Bulgarije is drinkbaar. Het wordt echter aangeraden om mineraalwater te drinken; flessen zijn overal te koop voor weinig geld.
Eten:
De Bulgaarse keuken bestaat uit verse, gekookte en gegrilde gerechten. Hoofdingrediënten zijn vlees en verse groenten (meestal paprika, komkommer, tomaat en courgette). De Bulgaren beginnen de maaltijd met een vol bord verse Chopska salade en een borrelglaasje Rakia.

Een ander bekend Bulgaars voedingsmiddel is de Bulgaarse yoghurt. Deze wordt op een unieke manier geproduceerd, en smaakt dus nergens ter wereld hetzelfde als in Bulgarije. Proeven is voor de zuivelliefhebbers dus zeker de moeite waard!

Verder produceert Bulgarije ook goede rode wijnen, die u tijdens uw verblkijf zeker in restaurants tegenkomt.

rozenolie:
De wereldberoemde rozenolie komt uit de Bulgaarse rozenvallei en wordt ook wel geurend vloeibaar goud genoemd.

Mobiele telefonie:
Met alle mobiele netwerken heeft u in Bulgarije bereik. Uw mobiele telefoon kiest in Bulgarije automatisch het sterkste netwerk waar uw thuis-netwerk een contract mee heeft. Zodra de naam van de aanbieder op het scherm verschijnt, kunt u bellen en gebeld worden. Tenzij u dringend bereikbaar moet zijn, is het beter uw voice-mail uit te zetten voordat u vertrekt. Als iemand uw voice-mail inspreekt terwijl u in het buitenland bent, zijn daar kosten voor u aan verbonden. Ook de kosten voor mobiel internet zijn in het buitenland vele malen duurder dan in Nederland.
Reisdocumenten:
Voor adoptie heeft u een nationaal paspoort nodig maar voor vakantie zonder kinderen is een Europese identiteitskaart genoeg. Kinderen tot zestien jaar mogen ingeschreven staan in het paspoort van hun ouders.
 
© webmaster ROAS 2008-2015

bronnen:
http://www.adoptie.nl
http://www.youtube.com
Foto's internet: door Ivan Boyadzhiev, Nikola Gruev,
Foto's: R.Buitenhuis
http://www.pbase.com/ngruev/bulgaria

®
update: maart 2015
Driving informatie
Wij willen graag uw reis rond Bulgarije te ontspannen en met een minimum aan complicaties. Dit zijn enkele praktische tips van onze ervaringen van avontuur door Bulgarije in onze camper:

Bulgarije is een snelle verbetering van de wegeninfrastructuur maar er zijn gebieden waar de kwaliteit van het wegdek kan worden slecht dus zorg is vooral nodig wanneer zij reizen op kleinere wegen.

Andere gevaren voor de oppassen van zijn voertuig wisselende snelheden. Er is een echte mix van langzame voertuigen van 30 jaar oude vrachtwagens tot moderne high performance saloons en in landelijke gebieden, paarden en karren worden nog steeds gebruikt op keer. Vandaar bereid om uw snelheid aan te passen en om ruimte voor de verschillende types van voertuigen op de wegen toe te staan.

Je moet kopen Vignetka (wegenbelasting) die moet worden weergegeven in de voorruit. De kostprijs is 10 Lev (ongeveer 5 euro) voor een week of 67 lev (ongeveer 33 euro) voor een jaar. Dit kan worden gekocht aan de grens of een postkantoor.

De politie verricht frequente controles langs de weg en zullen de voertuigen stoppen voor strafbare feiten, zoals rijden te snel, het niet dragen van de veiligheidsgordel, en om documenten te controleren. U moet uitvoeren in het voertuig de documenten voor je auto - dat wil zeggen eigendom documenten en verzekering inclusief groene kaart die geldig is voor uw tijd in Bulgarije. U bent ook verplicht om een brandblusser, EHBO-kit en gevarendriehoek.

Het alcoholpromillage mag is 0,05 procent, dus wees voorzichtig met wat u drinkt alvorens te gaan rijden.

Snelheidsbeperkingen zijn geplaatst op de wegen, maar over het algemeen 50 km / u (~ 30 mph) in de bebouwde gebieden en 90kph (~ 55 mph) buiten de bebouwde kom. Echter, de snelheidsbeperkingen kan worden verlaagd rond gebieden zoals benzinestations enz. De politie-auto's zijn uitgerust met moderne radar detectoren op basis van de snelheid dus het is niet aan te raden om snelheid. Op de gedeelten van de snelweg die er bestaan de maximumsnelheid is 120kph (~ 75 mph), die is snel genoeg voor de meeste auto / caravan of campers.

Winter Rijden:

De wegen, vooral in de hoge bergen, kan verraderlijk in de winter, wanneer zware sneeuwval zijn frequent. De sneeuw in het algemeen komen eind december en kan duren tot eind februari, maar het is niet ongebruikelijk om zonnige blauwe hemel hebben, terwijl de grond is bedekt met verse sneeuw. Er zijn wegen in de bergen waar sneeuwkettingen verplicht zijn (meestal teken gepost) en wegen kan worden afgesloten als gevolg van zware sneeuwval. Maar Bulgarije goed is uitgerust om te gaan met sneeuw en ijs en sneeuw ploegen en gruis sproeiers worden vaak ingezet. Als u reist in de winter dan dient u zich wel goed uitgerust en dat uw voertuig is onlangs schoongemaakt. Koudere temperaturen kunnen hun tol eisen op oudere batterijen; radiator inbegrip van koelvloeistof en scherm wasvloeistof moet mengen met de juiste hoeveelheid antivries.

Rijden in Bulgarije is het meestal een genot als de wegen zijn recht en relatief leeg in vergelijking met veel andere landen. Uit ervaring is beter om voorzichtig rijden en de tijd hebben om de verbazingwekkende Bulgaarse landschap kijken passeren dan haasten om naar uw bestemming.

Adoptie-Bulgarije
Links-Bulgarije
Foto's
Toerisme
ontwikkeling
Inwoners
Geografie
Het Land