update: maart 2015
© webmaster ROAS 2008-2015

bronnen:
http://www.adoptie.nl
http://www.youtube.com
Foto's internet: door Ivan Boyadzhiev, Nikola Gruev,
Foto's: R.Buitenhuis
http://www.pbase.com/ngruev/bulgaria

®
De geschiedenis van de ROMA  (vrij vertaald )

Roma kwam Bulgarije op verschillende tijdstippen en uit verschillende plaatsen. Dit is de reden waarom er veel Romagemeenschappen verschillende (min of meer) van elkaar.
Ten eerste, historisch gezien, is een gemeenschap genoemd. Yerlii - dwz lokale sedentaire Roma. Zij zijn afstammelingen van degenen die tijdens de XIII-XVIII. Roma die geleidelijk tot rust komen voor het leven en woonde samen met zowel de Bulgaarse en Turkse bevolking kwam. Yerlii kunnen worden onderverdeeld in twee groepen: Horahane-Roma (Turks Roma, moslims) en Dassikane-Roma (Bulgaarse Roma, christenen).
Horahane-Roma zijn de grootste groep in Bulgarije. Zij belijden de islam, gemengd met veel christelijke elementen, zoals feestelijke systeem bevat niet alleen Bairams, maar alle christelijke feestdagen - St. George (Erdelez), Day (Bango Vassili), Theodore, St. John's, zelfs Kerstmis en Pasen. Spreken Romanes gemengd met veel Turkse woorden en een aantal van hen te gebruiken Turkse samen met Romanes. Onder de vele Horahane-Roma hebben Turkse zelfbewustzijn voorkeur - ze Roma-afkomst verloochenen, maar zowel Bulgaarse en Turkse bevolking ze nog steeds zien als Roma.
Horahane-Roma zijn verdeeld in vele subgroepen. In Shoumen regio is een grote groep van koshnichari (p. Marash met. Goldsmith, c. Shumen, etc.). Heel interessant zijn de zogenaamde. Drandari of muzikanten (Salmanovo, Ivanski, Tvarditsa). Hun dialect is verschillend van het dialect van andere Yerlii zodat ze niet mengen met andere Roma groepen. Houd het geheugen van hun afkomst uit de regio van Kotel, contacten met andere Drandari (bijv. In Omurtag, Zlatarica), maar ze vieren op een originele manier Rooster's Day (of Ihtimya Bashnuvden) etc. (Zie: Kolev, Krumova Yordanov 2002: 175,177).
Preferred Turkse Horahane-Roma in het noordoosten van Bulgarije wordt vaak simpelweg genaamd gierst, omdat de Turkse bevolking in deze regio weigert om ze te herkennen als Turken. Meestal Millet genaamd Roma wonen in gebieden waar het Ottomaanse Rijk was geen grote Turkse kazerne. Dan is de Roma-bevolking in deze gebieden is gegeven een bijzondere status: zij betalen minder belasting, betrokken zijn bij activiteiten dienen van het leger en zelfs dan waren gierst genoemd, waardoor ze verboden is om te mengen met de Turken, maar status was hoger dan die van andere Roma.
In sommige gebieden van het noordoosten van Bulgarije Roma voorkeur Turkse zelfbewustzijn heten mond-Millet. Ze spreken Turks, maar als gevolg van de onwil van de Turkse bevolking naar Roma te herkennen zijn begonnen om zichzelf te definiŽren als verschillende etnische en Roma en Turken. Vinden hun oorsprong van een onbekende stam smeden afkomstig uit Afghanistan, die vervolgens werd de meest beroemde wapenfabrikanten in het Ottomaanse Rijk (Marushiakova, Popov ect 2001:. 39-40).
Onder andere groepen Millet - uit Razgrad regio worden verdeeld legendes koppelen hun oorsprong met Arabische stammen als Koreyshite en de profeet Mohammed. Volgens deze legendes hun voorouders vestigden zich in Bulgarije sinds de tijd van Tsar Kaloyan en dit wordt weerspiegeld in grafstenen, waar jaar 1205 met vertrouwen tegemoet kunnen we zeggen dat deze legenden zijn een speculatie - deze grafstenen echt gered 1205, maar niet van de christelijke en de islamitische tijdperk, dat Bijgevolg begon in 622, deze data zijn afkomstig uit het Ottomaanse Rijk - 1827 (Marushiakova, Popov ect 2001: 40.).
Dassikane-Roma ook verdeeld in verschillende subgroepen. Dit zijn bijvoorbeeld Burgudjii, -ambasi tuzharite etc. Onder hen is er een lichte tendens omzetten naar Bulgaars, maar sommige groepen trots houden hun Roma-identiteit en tradities (bv Sommige Burgudjii in Shumen genaamd "Parpul-Roma." - "True Roma").
De tweede grote zigeuner gemeenschap in Bulgarije worden genoemd. Kaldarashi (ook bekend als koperslagers). Ze komen met een "grote Kelderara invasie" door eerst het passeren van Oostenrijk-Hongarije en ServiŽ, omdat ze vaak worden genoemd "Hongaarse Roma", "Oostenrijkse Roma", "Servische Roma" of "nyamtsuri" (dwz "Duitse Roma "). Opgedeeld in twee grote groepen - ketellappers en Lovari (Hongaarse "lo" - "paard", dus ze staan bekend als "paard dieven") en meerdere subgroepen.
Kaldarashi zijn een van de best bewaarde Roma-gemeenschappen in Bulgarije. Ze nog steeds bewaard potestarian vormen, zoals de Gypsy rechter - meshere, ze spreken vooral Romanes, angstvallig bewaken hun gewoonten en tradities. Luxueuze manier vieren ze Pasen (Patragi) en St. George, en Kaldarashi bruiloften worden vaak genoemd als een van de meest interessante Gypsy tradities in Europa. Oosters-orthodoxe christendom speelt een belangrijke rol in het leven van Kaldarashi en ze zijn ijverig christenen.
In het noordoosten van Bulgarije, hun aantal is niet groot. Verschillende families wonen in het dorp, onder andere de bevolking niet wordt gemengd met andere Roma. Grotere Kaldarashi gemeenschappen in de stad. Smiadovo met. Kardam., Popovo regio en anderen.
De derde grote Roma-gemeenschap in Bulgarije worden genoemd. mijnwerkers. Ze komen ook met een "big Kelderara invasie", maar in tegenstelling tot Kaldarashi hebben Roemeense voorkeur (zeldzamer - Bulgaarse zelfbewustzijn) en spreek een oude versie van de Roemeense taal. Religie is het orthodoxe christendom, maar dit is niet zo uitgesproken als in de gemeenschap Kaldarashi. Rudari verdeeld kopanari en Mechkar, elk van deze groepen een aantal compartimenten.
Net als Roma voorkeur Turkse zelfbewustzijn (Millet) Rudari ook weigeren om te worden toegewezen of worden behandeld als Roma. Volgens hun legenden ze zijn afstammelingen van het oude regime, dat staat in de Balkan had, maar na de val van dat land buiten de Donau worden overgedragen en stichtte RoemeniŽ. Onder sommige van Rudari vaak gevonden andere legende ze te verbinden met Bulgaarse etniciteit - dat zij erfgenamen van Asparuh Bulgaren (in sommige varianten - die stam kwam met de Bulgaren en hun wapens vast te stellen). (Marushiakova, Popov ect 2001:. 41-42).
In het noordoosten van Bulgarije mijnwerkers zijn te vinden in veel regio's - vooral Varna, Provadia, Shumen in sommige dorpen (bijv. Matnitsa, Dragoevo etc.), Razgrad in sommige dorpen (bijv. Getsovo) etc.
Folklore Rudari is relatief slecht (zolang al deze categorie is van toepassing op folklore) vergeleken met die van Jerlii en Kaldarashi. Er zijn vele Roemeense leningen en volledig (of bijna volledig) bij afwezigheid van de Turkse degenen.
Oorsprong van de Roma
Ontstaan en de geschiedenis van de Roma


OORSPRONG: India of Egypte?
Bijna alle onderzoekers vandaag zijn keihard dat Roma Indiase afkomst, maar is al lang gedacht te komen uit Egypte. Vandaar de naam "Egypte", "gyuptsi", "zigeuners", "gitanos" en anderen.
Roma zelf komen in Europa wordt beweerd dat zij afstammelingen van de verdreven christenen uit Egypte, sommigen komen uit het gebied "Little Egypt" in Byzantium zijn; de status van de martelaren voor het geloof te verwerven en worden positief ontvangen in Europa.
Lange tijd (tot 20 eeuw) Roma in Bulgarije zijn vermoedelijk afkomstig uit Egypte en werden "Egyptenaren": legenden van Koning Farao en Egypte bestaan tussen Roma in Bulgarije vandaag.
Tot op de dag sommige groepen zigeuners verbind je met Egypte - bijvoorbeeld. genoemd. egyuptsi in MacedoniŽ en Kosovo (paar van hen wonen in het zuid-westelijke deel van Bulgarije) en anderen.
Indiase oorsprong van de Roma wordt vastgesteld op basis van de taalkunde, door het vergelijken van de Roma-taal Romanes en heilige oude Indiase taal Sanskriet : bijdrage van de student Stefan Valley onderzoek Grelman en anderen.
Ontheemden ROMA
Het is niet duidelijk wanneer en waarom de Roma verliet India: De meeste historici suggereren dat dit in V-VI eeuw na Christus. en wordt geassocieerd met de val van de dynastie Guptskata en onrust in de Indiase samenleving.
De eerste relatief betrouwbare gegevens voor Gypsy verplaatsingen zijn Perzische en verwijzen naar de tijd van 5-6 in het schaakspel:. Bahram Gur, "Zoti", "Lurie"
Aangenomen wordt dat in het bereiken van de oostelijke grenzen van het Byzantijnse Rijk, Gypsy groepen zijn verdeeld in drie stromen en neem het op de Noord naar Transcaucasia (moderne GeorgiŽ en ArmeniŽ), ten zuiden van SyriŽ, Palestina en Noord-Afrika, en de derde stream - naar Klein-AziŽ, de Balkan en Europa. Ze worden respectievelijk genoemd Lom, thuis en rum.
In Klein-AziŽ, Cyprus, Egypte en Palestina, vandaag te leven geroepen. "Domari"


BEVOLKING VAN DE BALKAN
Vanwege de verschillende namen die worden gegeven aan Roma (van Byzantijnse en andere historici) is niet duidelijk uit welke tijd de eerste meldingen dateren uit de komst van Roma in de Balkan;
Roma (onder de naam " Atsingani ") zeker worden beschreven in" Het Leven van Sint-Joris van Athos "(elfde eeuw);
Dezelfde naam - " Atsingani "optreedt in eerdere bronnen - bijvoorbeeld. Chronograaf Theophanes Belijder vanaf het begin van de negende eeuw., Maar het is onduidelijk of deze in haar Atsingani zijn Roma.
Roma blijven in de eeuwen Balkan geleden naar West-Europa: breng de vraag ambachten, werken voor de kloosters een betere levensstandaard, wordt ook het omgaan met waarzeggerij en waarzeggerij.
"Paria", omdat de praktijk van waarzeggerij, die niet door de kerk wordt aanvaard - ze zijn "attsigani" genoemd.
Na de Ottomaanse verovering van de onrust Balkan en grote groepen Roma naar West-Europa - 15 in.
ROMA in het Ottomaanse Rijk
Nieuwe golven van zigeuner migratie in de Balkan, met het Ottomaanse leger en vervolgens
Roma geleidelijk verplaatsen van nomadische naar sedentaire: naar hen en aandringen beleid van de Ottomaanse overheersing.
De meeste Roma Islam: Moslim Roma loon belasting harac in een veel kleinere omvang van de christelijke Roma.
Roma in hun levensonderhoud activiteiten dienen van andere groepen - smeden, de productie van manden, instrumenten, muziek, etc. en ontvangen respectievelijk relevante namen - mandenmakers, Burgudjii Drandari etc. In de regel, Roma hebben geen land en "serieus vak"
Leeftijden coŽxistentie met andere Balkanlanden hebben een grote impact op de Roma folklore. Het combineerde Slavische en Bulgaars-Turkse-Arabische elementen die samen met de "gut-Roma" vormen een kleurrijke en unieke geheel
Roma worden onderworpen aan vervolging (in West-Europa), maar het armste deel van de bevolking tegen hen is "sociale onwenselijkheid": uitzondering groepen dienen van het Ottomaanse leger (de zogenaamde "Gypsy sanjak". mond-Millet )
VIA ROMA 19 C.
Roma geen idee van het creŽren van een Roma-state.
Sommige groepen zijn opgenomen in de strijd van de volkeren Balkan vechten voor een onafhankelijke kerk, de strijd voor onafhankelijkheid (vrijwilliger Shipka), etc.
Nieuwe Roma migraties: uit RoemeniŽ. Ze vestigen kadarashite en Rudari - "grote Kelderara invasie".


VIA ROMA 20 VV WEST-EUROPA
Nazi's voerden een alomvattend beleid van uitroeiing tegen Roma: Roma Holocaust (" Paraymos " ): meer dan 500 000 Roma overleed in de vernietigingskampen. In veel landen bezet door Duitsland Roma werden bijna volledig verwoest.
Roma Holocaust heeft internationale erkenning niet ontvangen als Joods: dit begint te gebeuren tot het einde van de 20e eeuw.
Roma geleidelijk aan begonnen om hun eigen organisaties te creŽren. Dit proces bereikte een hoogtepunt in 1971, toen Londen werd gehouden het eerste congres van de International Romani Union
Congres aangenomen:
- Vlag van de Roma
- Hymn van de Roma: het lied "Romani anthem"
- De naam "rum", zoals een overzicht van alle groepen
- Roma Dag: 8 april
Vanwege het communistische regime Bulgaarse Roma in eerste instantie buiten de internationale Roma beweging blijven, maar na 1989 zijn opgenomen in het.


Links-Adoptie
Procedure
Adoptie-Bulgarije
Het Land
Roma-gewoonten
Roma-vandaag
Roma-geschiedenis
Video's
Kindertehuizen
Bulgaarse-kindertaal
In Sofia met kinderen
naamsdagen