update: maart 2015
© webmaster ROAS 2008-2015

bronnen:
http://www.adoptie.nl
http://www.youtube.com
Foto's internet: door Ivan Boyadzhiev, Nikola Gruev,
Foto's: R.Buitenhuis
http://www.pbase.com/ngruev/bulgaria

®
Gewoonten en gebruiken van de ROMA

Roma mogen geen paardenvlees eten, want hun voorouders hebben erg veel aan dit dier te danken gehad. Door het eten van paardenvlees kan een Roma worden verstoten. Gelukkig kan die ban ook weer worden opgeheven. maar de schaamte blijft
Vroeger woonden Roma in tenten en huifkarren. De andere bezittingen werden door ezels getrokken. Dit kun je in Spanje nog wel tegenkomen. Maar over het algemeen hebben deze huifkarren plaatsgemaakt voor grote woonwagens of caravans getrokken door een auto. Verder glimt het interieur aan alle kanten.
De kleding van Roma zijn kleurig. De vrouwen dragen vaak een harembroek of een wijde rok en daarom een kleurig blouse. En om hun hoofd een kleurige doek. Ook sieraden ontbreken niet aan het geheel.
Roma zijn erg godsdienstig, maar het is een mengeling van allemaal godsdiensten; dat komt door het vele reizen. En de godsdienst kan per stam verschillen. Roma geloven in geesten en dragen amuletten, ze zijn vooral bang voor de geesten van overleden mensen. Roma geloven in een beter leven na de dood. Zo waren er die hun kinderen in wel drie verschillende kerken lieten dopen, omdat ze zo zeker waren van een goede doop. Sommige ondernemen een bedevaartstocht naar Saintes Marie de la Mer; een zigeunersbedevaartsplaats. Van 24 op 25 mei zijn daar duizenden zigeuners die daar de heilige Sarah herdenken; het gaat hier om de roomse Roma.
Een op sterven liggende Roma mag eigenlijk niet meer in de woonwagen blijven liggen. Vroeger werd zo iemand naar het open veld gedragen waar hij in de natuur kon sterven en waar de geest direct kon opstijgen. Stel dat iemand toch in de woonwagen stierf werd de woonwagen met alles wat er in was verbrand, want anders zou de geest in de woonwagen blijven zweven. Er worden klaagzangen bij het graf gezongen; die klaagzangen worden ter plekke bedacht. Ook worden er wel geldstukjes in het graf gegooid.
Omdat Roma heel dicht bij de natuur leven weten ze er vaak ook erg veel van. Kruiden waar je geneesmiddelen van kan maken bijvoorbeeld. Vroeger werd dat als hekserij gezien, maar nu weten we het op waarde te schatten.
de vrouw staat in voor het huishouden, de kinderen en de woonwagen proper maken.
De man maakt beslissingen die niets te maken hebben met het huishouden, hij grijpt ook in wanneer er nieuwe regels moeten komen of als er problemen zijn.
Aan de kleine kinderen werd veel aandacht geschonken, maar eens ze wat ouder waren, moesten ze meehelpen met de taken. De ouders willen hun kinderen zo snel mogelijk als volwassenen behandelen.

Roma leven zonder klok, ze eten als ze honger hebben, slapen als ze moe zijn en staan op als ze uitgeslapen zijn.
.
Spugen in water is verboden, maar in vuur is het toegestaan. Stilt staand water beschouwt de Roma als onrein en ze zullen zich alleen stromend water baden. Water waarin kleding is gewassen, vinden ze gewoonweg onrein.
Het ochtendtoilet is een heel ritueel. Men zal niet eerder spreken alvorens hun mond met schoon water te hebben gespoeld.
Procedure
Adoptie-Bulgarije
Links-Adoptie
Het Land
Roma-gewoonten
Roma-vandaag
Roma-geschiedenis
Video's
Kindertehuizen
Bulgaarse-kindertaal
In Sofia met kinderen
naamsdagen